Co způsobuje zveřejňování videí dětí plačících z Mikuláše?

Mám zprávy plné odkazů na videa plačících a hrůzou křičících dětí ze včerejšího dne. Co hůř: jejich vlastní rodiče při tom své děti natáčejí a zveřejňují tato videa se spoustou nesmírně veselých smajlíků a velkým pobavením svým i tisíců dalších komentujících. Víte, já už vydržím hodně, ale tohle je tak moc aktuální a kruté, že to musím napsat. Jak moc nemocná je společnost, která tohle dělá dětem a neuvědomuje si dopad toho, že děti v takové situaci nacpe na sociální sítě, kde je uvidí tisíce, miliony dalších lidí, včetně jejich kamarádů, spolužáků, známých, sexuálních predátorů a že ta videa už nikdy z internetu nezmizí? Chápou tihle lidé, že cokoli dáte na net, už tam navždy zůstane? Chápou, že to video se zveřejněním stává majetkem sociální sítě a šíří se nekontrolovatelně dál a dál? Co bude s dětmi, které žijí v tomhle světě a za pár let budou muset žít s digitální stopou, kterou jim vytvořili jejich rodiče? Budou vůbec na tohle stačit kapacity psychologů a psychiatrů?

Já jsem ten poslední člověk, který by vykřikoval něco o tom, že rozmach technologií je hrůza, naopak. Mé děti mají přístup k technologiím prakticky neomezený a právě díky tomu se na nich naučily skvěle a bezpečně pohybovat (starším je 20 a 14 let). Samy o sobě nezveřejňují nic, protože díky znalosti prostředí internetu rozumějí tomu, co to může způsobit. Asi taky víte, co si myslím o státu a zákonech, takže tohle v žádném případě není volání po nějaké státní regulaci. Je to snaha zprostředkovat pochopení. Kéž bychom všichni dokázali pohlédnout do naší zraněné duše, která se tak obrnila, že nevnímá utrpení vlastní ani našich dětí. Která si postavila neprůstřelné zdi z obranných mechanismů zesměšnění, agrese a popření. Která ničí další životy. Vzpamatujme se.

Videa, která mi posíláte, sdílet nebudu, protože nechci přispívat k jejich šíření, ale jistě jste jich během těchto dní taky viděli spoustu.

Své děti už na svých veřejných profilech nezveřejňuju prakticky vůbec ani ve zdánlivě nevinných situacích. Prosím, přečtěte si třeba knihu Děti nade vše od Delphine de Vigan, která nastiňuje, jaké následky může tohle všechno mít, díky.